•  
  • Online servisi

   Naša Mreža

   Poslovne jedinice, Autо-Moto klubovi, Partneri... Pogledaj mapu
    
    

   Stanje na putevima

   Mapa prohodnosti puteva u Republici Srbiji.
   Detaljnije
    

   Video izveštaj o stanju na putevima u Republici Srbiji
   Detaljnije
    
    

   Vremenski podaci

    
    
    
    

   • Šta znaš o saobraćaju 2010 PDF Štampa El. pošta
     

    25. FIA EVROPSKO TAKMIČENJE U POZNAVANJU SAOBRAĆAJA

    Još jedan uspeh naših mališana na evropskom takmičenju u poznavanju saobraćaja

    25. FIA evropsko takmičenje u poznavanju saobraćaja za 2010. godinu održano je u Makedoniji, u Skoplju od 24.do 27. septembra. U konkurenciji 22 ekipe iz evropskih FIA klubova, naši mališani osvojili su sjajno četvrto mesto sa osvojenih 591 poena. Našu ekipu činili su najuspešniji na finalnom državnom takmičenju „Šta znaš o saobraćaju“ koje je održano krajem maja ove godine u Niškoj Banji: Marko Petrović, O.Š. „ Ivan Goran Kovačić, Niška Banja, Nevena Lukić, O.Š. „Vuk Karadžić“, Požarevac, Katarina Tomić, O.Š. „Đura Jakšić“, Krivelj kod Bora i Lazar Stevanović, O.Š. „Boško Đuričić“, Jagodina.

    U pratnji svojih trenera, profesorke Jasmine Vidojević iz O.Š. „Vuk Karadžić“ iz Požarevca i profesora Nenada Jovića iz O.Š. „ Ivan Goran Kovačić“ iz Niške Banje, mala reprezentacija Srbije pokazala je svoja znanja takmičeći se u sportskoj areni  „ Boris Trajkovski“ na osam stanica – dva teorijska testa, četiri stanice praktične vožnje na poligonu i dve fakultativne discipline.
    Ove godine prvo mesto pripalo je deci Rusije, drugo domaćoj ekipi Makedonije, a treće mališanima iz Letonije. Odlučivale su zaista nijanse, a iza naših osnovaca ostale su ekipe Nemačke, Finske, Austrije, Hrvatske, Švajcarske, Češke, Mađarske ...
    Takmičenje „Šta znaš o saobraćaju“ tradicionalno organizuje u svim osnovnim školama na teritoriji republike, AMS Srbije uz svesrdnu pomoć Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Društva nastavnika tehničkog obrazovanja, Crvenog krsta Srbije, auto moto društava, škola i sponzora.

    Upravo završeno Evropsko takmičenje u Skoplju bilo je izuzetno organizovano po oceni takmičara, nastavnika i članova delegacija koje su bile u pratnji i to u svim elementima – takmičarskim poligonima, suđenju, smeštaju, zabavnom programu i pre svega, sjajnom druženju mališana iz cele Evrope.

    Sledeće godine najbolji osnovci Evrope nadmetaće se se u Parizu od 16. do 19. septembra.

    Plasman ekipa

     

    Plasman

     zemlja

    klub

    Broj poena

    1

    Rusija

    RAS

    598

    2

    Makedonija

    AMSM

    593

    3

    Letonija

    LAMB

    593

    4

    Srbija

    AMSS

    591

    5

    Češka

    UAMK

    590

    6

    Litvanija

    LAS

    581

    7

    Mađarska

    MAK

    571

    8

    Bosna i Hercegovina

    BIHAMK

    563

    9

    Švajcarska

    TCS

    550

    10

    Bugarska

    UAB

    549

    11

    Hrvatska

    HAK

    536

    12

    Crna Gora

    AMSCG

    528

    13

    Francuska

    FFCT

    526

    14

    Finska

    AL

    525

    15

    Slovenija

    AMZS

    524

    16

    Austrija

    ÖAMTC

    524

    17

    Nemačka

    ADAC

    520

    18

    Slovačka

    SATC

    519

    19

    Monako

    ACM (MC)

    505

    20

    Norveška

    NAF

    489

    21

    Poljska

    PZM

    426

    22

    Moldavija

    ACM (MD)

    333

     

     

     

    41. DRŽAVNO TAKMIČENJE OSNOVACA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

    41. tradicionalno Državno takmičenje osnovaca ,,Šta znaš o saobraćaju,, u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava, škola i sponzora, je završeno 29.05.2010. godine.

    Pokrovitelj ovog 41. tradicionalnog takmičenja bila je Skupština opštine Niška Banja, a učestvovali su osnovci iz 25 okruga Srbije, podeljeni u 26 ekipa, - ukupno 104 devojčice i dečaka, u dve starosne grupe - od 10 do 12 i od 13 do 15 godina.

    Prvog dana, najbolji mališani Srbije, koji su se na državno takmičenje plasirali nakon završenih školskih, opštinskih i okružnih takmičenja, rešavali su saobraćajne testove i pokazali koliko su ovladali teorijskim znanjima iz poznavanja saobraćaja. Drugi dan bio je pun uzbuđenja, jer su se mali takmičari nadmetali na poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju koji je bio postavljen u osnovnoj školi ,,Ivan Goran Kovačić“, dok su na poligonu spretnosti, u balon hali Niške Banje, pokazali prave veštine vozeći bicikle i savlađujući zahtevne elemente kao što je vožnja između čunjeva, slalom i vožnja osmica i mnoge druge koje zahtevaju maksimalnu pripremu i preciznost koja se ponekad graniči i sa pravom akrobacijom.

    Konkurencija je bila jaka, a pobednike su, nakon sabiranja rezultata teorijskog i dva praktična dela, odlučile nijanse. Dva dečaka imala su isti broj poena, pa su se Aleksa Milovanov iz Južnobanatskog i Lazar Stevanović iz Pomoravskog okruga, nadmetali u repasažu, koji je podrazumevao što sporiju vožnju na stazi dugoj 10 metara i širokoj 60 cm, sa postavljenim stubićima. Bolji je bio dečak iz Pomoravskog okruga koji je u tri pokušaja bio sporiji i pri tom nije oborio nijedan stubić i nije spustio nogu, pa je na taj način osvojio mesto u reprezentaciji koja će nas predstavljati na Evropskom takmičenju.

    Auto-moto savez Srbije nagradio je najbolje biciklama, kacigama, knjigama, rančevima i drugim prigodnim nagradama, a Srbiju će na Evropskom takmičenju u Makedoniji, u Skoplju, od 24. do 27. septembra, predstavljati ekipa od dve devojčice i dva dečaka uzrasta od 10 do 12 godina koju čine:

    • 1. Marko Petrović, Niška Banja, Nišavski okrug, sa osvojenih maksimalnih 300 poena
    • 2. Lazar Stevanović, iz Jagodine, Pomoravski okrug sa 287 poena
    • 3. Nevena Lukić, iz Požarevca, Braničevski okrug, sa 292 poena
    • 4. Katarina Tomić, iz Krivelja, Borski okrug, sa 290 poena

    Pojedinačni plasman (.pdf)

    Plasman - kat. B (.pdf)

    Plasman - kat. C (.pdf)

    Saobraćajni testovi sa takmičenja (.pdf)

    41. GRADSKO TAKMIČENJE OSNOVACA ,,ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU,,

    U subotu, 15. maja 2010. godine u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije uz svesrdnu pomoć i podršku Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, auto-moto društava, škola i sponzora, održano je 41. Gradsko takmičenje osnovaca “Šta znaš o saobraćaju”. Nadmetalo se 120 osnovaca iz 15 beogradskih opština koji su bili najuspešniji na dosadašnjim nivoima takmičenja, a podeljeni su u dve starosne grupe, od 10 do 12 i od 13 do 15 godina. Najuspešnije takmičare u ekipnom plasmanu AMS Srbije je darivao biciklima, kacigama, knjigama i drugim prigodnim nagradama. Generalni sponzor ovogodišnjeg takmičenja bilo je AMS Osiguranje, generalni pokrovitelj Skupština Grada Beograda, medijski pokrovitelj TV Studio B, a prijatelji Smotre, McDonalds ? Findomestik Banka.

    Ovo takmičenje je stalni oblik saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja učenika osnovnih škola i njime su obuhvaćeni mališani od 7 do 15 godina starosti koji se takmiče u poznavanju saobraćajnih propisa, vožnji na poligonu spretnosti i poligonu praktičnog ponašanja u saobraćaju i to na školskom, opštinskom, okružnom i državnom nivou, a najbolje plasirani predstavljaju našu zemlju i na Evroskom takmičenju. Državno takmičenje ove godine se održava u Niškoj Banji 28. i 29. maja, a Evropsko u Makedoniji, od 24. do 27. septembra.

    Imajući u vidu izuzetno loše vremenske prilike odlučeno je da zbog bezbednosti i zdravlja mališana, praktični deo takmičenja ne bude održan, kako je planirano, u Pionirskom parku. O pobednicima je tako odlučivalo teorijsko znanje koje su osnovci pokazali rešavajući saobraćajne testove i repasaž organizovan u predvorju Skupštine. Naime, u pojedinačnom plasmanu su u starosnoj grupi C isti broj bodova imali tri dečaka i tri devojčice, pa je bilo neophodno izvođenje ove discipilne za plasman na državno takmičenje.

    Repasaž podrazumeva:

    • Dodatno takmičenje koje se izvodi u tri pokušaja na 10 metara dugoj i 0,6 metara širokoj stazi za bicikliste, koja je oivičena stubićima (čunjevi od elementa “osmice” na rastojanju od 0,3 metra).

    • Vožnja bicikla stazom bez zaustavljanja treba da traje što duže, a da se pritom nogama ne dodirne tlo. Stubići koji se nalaze sa strane ne smeju da se pomere ili obore, a takmičar mora da sedi na sedištu, drži noge na pedalama i obe ruke na upravljaču.

    • Vreme se meri tako što je početak u momentu prolaska startne linije na početku staze prednje ivice prednjeg točka, a kraj u momentu prolaske ciljne linije na kraju staze prednje ivice prednjeg točka. Nakon završetka merenja vremena pomeranje ili obaranje stubića (zadnjim točkom, nogom...) ne tretira se kao greška.

    • Pobednik je onaj ko duže vozi, a računa se najbolji ispravan pokušaj.

    • U slučaju identičnog rezultata postupak se ponavlja sve dok se ne dobije konačni redosled takmičara.

     

    Spora vožnja se odvijala ovako:

     

     

     

    Startni

    broj

    Ime i prezime

    Broj

    poena

    I merenje

    (sekunde)

    II merenje

    (sekunde)

    III merenje

    (sekunde)

    Prolaznost

    118

    Aleksa Đurović

    100

    20,9

    30,7

    0

    +

    119

    Marko Stojanović

    100

    21,8

    27,3

    24,3

    +

    160

    Stanislav Milanović

    100

    26,9

    0

    0

    -

     

     

    Startni

    broj

    Ime i prezime

    Broj

    poena

    I merenje

    (sekunde)

    II merenje

    (sekunde)

    III merenje

    (sekunde)

    Prolaznost

    113

    Aleksandra Račanović

    97

    12,7

    0

    0

    -

    126

    Tamara Kamberović

    97

    14,7

    16,3

    17,3

    +

    157

    Milica Masal

    97

    16,7

    0

    0

    -

     

    U ekipinom plasmanu u mlađoj grupi, prvo mesto pripalo je mališanima Zvezdare, drugo osnovcima iz Obrenovca, a treće đacima Grocke. U starijoj grupi, prvo mesto pripalo je takmičarima Zemuna, na drugoj poziciji su bili osnovci sa Zvezdare, a treći školarci iz Grocke.

    Najuspešniji koji će se 28. i 29. maja nadmetati na državnom takmičenju, koje će biti organizovano u Niškoj Banji, su:


    EKIPA BEOGRAD I

    • (B) Božović Milica - opština Zvezdara
    • (B) Dimitrije Dimitrijević - opština Vračar
    • (C) Maja Ćalić - opština Zemun
    • (C) Aleksa Đurović - opština Zemun

    EKIPA BEOGRAD II

    • (B) Nevena Stajković - opština Obrenovac
    • (B) Stefan Pantić - opština Lazarevac
    • (C) Tamara Kamberović - opština Novi Beograd
    • (C) Marko Stojanović - opština Zemun

    Imajući u vidu da naši mališani tradicionalno postižu izuzetne rezultate na evropskom nivou, pa su do sada osvajali zlatna, srebrna i bronzana odličja, opravdana su očekivanja da i ove godine u Skoplju osnovci iz Srbije zauzmu jednu od vodećih pozicija, a možda i ponove rezultat iz Madrida 2007. godine kada su bili najbolji u Evropi u poznavanju saobraćaja.

     
  •  

   Prijava

    

   Kampanje / akcije

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   AMSS MOBILNA APLIKACIJA

   'Šta znaš o saobraćaju' 2010.
    
    
    
 •