Euro NCAP prvi test električnog vozila

Euro NCAP objavljuje rezultate testova sedam novih vozila, uključujući i prvi test električnog vozila, čime je započeo seriju testova električnih vozila u 2011. godini.

Euro NCAP objavljuje rezultate ocenjivanja svog prvog električnog vozila – modela Mitsubishi i-MiEV. Četiri zvezdice kojima je ocenjen ovaj automobil pokazuju da se bezbednost ne dovodi u pitanje kod vozila koja ne emituju izduvne gasove. Model i-MiEV deli ocene sa istovetnim modelima - Citroën C-Zero i Peugeot iOn, koji poseduju isti dizajn i bezbednosnu opremu.

Dr Michiel van Ratingen, generalni sekretar Euro NCAP, kaže: “Prepoznali smo napore koje je uložio Mitsubishi u želji da pokaže da automobili čiji se akumulatori napajaju električnom energijom mogu da budu podjednako bezbedni kao i ostali automobili. To znači da buduće ocene od pet zvezdica za vozila na električni pogon nisu nemoguće. Bilo da ih proizvode poznati proizvođači automobila ili novi igrači na tržištu, korisnici treba da očekuju električna vozila koja će ispunjavati iste standarde bezbednosti kao i konvencionalna vozila“.

Euro NCAP testira vozila sa pogonom na električnu energiju, koja u trenutku sudara imaju „žive“ akumulatore i ta vozila su izložena istim uslovima testiranja kao ostala vozila iz programa. Posebna pažnja pruža se integritetu akumulatora posle sudara i ispravnom funkcionisanju prekidača za isključenje akumulatora koji izoluje visoki napon kod akumulatora u slučaju sudara. Da bi se na bezbedan način testirali ti i takvi automobili, preduzete su posebne mere predostrožnosti pre, u toku i posle testiranja. Testovi mogu da se izvode samo u laboratorijama, sa posebno obučenim osobljem. Servisne stanice za punjenje se uklanjaju u toku pripreme vozila, a preduzimaju se i dodatne mere protiv požara kako bi se osigurala bezbednost laboratorije i opreme. Nisu otkrivene nikakve opasnosti u pogledu električne energije ili požara u toku testiranja modela i-MiEV.

U toku ovog meseca, takođe je testirano malo terensko vozilo sa pogonom na četiri točka  - Dacia Duster, koje, sa ukupnom ocenom od tri zvezdice, nije uspelo da ostavi utisak na Euro NCAP. Sa samo 28% zaštite pešaka i 29% zastupljenosti bezbednosnih uređaja u vozilu, Duster je pokazao karakteristike koje su daleko ispod poslednjeg demonstriranog  nivoa bezbednosnih performansi kod ostalih novih vozila na evropskom tržištu. Nažalost, majka-kompanija kao što je Renault u ovom slučaju, ne daje isti prioritet bezbednosti vozilima marke Dacia kao što to čini sa automobilima koji se prodaju u okviru Renault brenda. Nasuprot tome, Mitsubishi ASX i Nissan Juke postigli su zapažen ukupni rezultat od pet zvezdica. Štaviše, Euro NCAP je dodelio pet zvezdica malom višenamenskom vozilu Hyundai ix20, koji je istovetan sa modelom KIA Venga testiranim u 2010. godini. Oba vozila imaju identičnu bezbednosnu opremu i unutrašnjost i od njih se očekuje da imaju identične performanse.

Euro NCAP ovom prilikom otkriva dobitnika prve Euro NCAP nagrade za unapređenje u 2011. godini. Sistem za sprečavanje promene trake dostupan na modelu Infiniti FX testiranom u 2010. godini, zasniva se na tehnologiji kamere koja pomaže vozačima da vrate vozilo u traku kojom se ono kreće u slučaju kada se desi da vozilo nenamerno napusti tu traku. Dr Michiel van Ratingen kaže: “Promena trake kojom se vozilo kreće je faktor koji u velikoj meri dovodi do saobraćajnih nezgoda, često podrazumeva gubitak kontrole i dovodi do fatalnih i teških povreda. Ovaj sistem kod modela Infiniti pomaže vozaču da izbegne potencijalne opasnosti. To je još jedan primer poslednjih napora automobilske industrije da se dalje smanji broj nezgoda i nastradalih na putevima.“ Euro NCAP nagrada za unapređenje biće uručena na štandu modela Infiniti, u toku sajma automobila u Ženevi, 1. marta ove godine. započeo testiranje vozila sa "električnim" pogonom.

 

Marka i tip automobila

Klasa

Godina proizvodnje

Ukupno postignutih poena

Kompletan test
(preuzimanje)

Dacia Duster (LHD)

Malo terensko vozilo 4×4

2011

3 zvezdice

PDF

Mitsubishi ASX (LHD)

Mali porodični automobil

2011

5 zvezdica

PDF

Mitsubishi i-MiEV (LHD)

Supermini  2011  4 zvezdice  PDF

Nissan Juke (LHD)

Supermini

2011

5 zvezdica

PDF

Citroën C-Zero (LHD)

Supermini 2011 4 zvezdice PDF

Peugeot iOn (LHD)

 Supermini 2011  4 zvezdice  PDF

Hyundai ix20* (LHD

Malo višenamensko vozilo

2011 5 zvezdica PDF

  *Testirano vozilo: Kia Venga, u 2010.g.

 

 

 

INFO I POMOĆ: 1987