Proglašeni pobednici 55. republičkog takmičenja

„Šta znaš o saobraćaju“, najveće takmičenje učenika osnovnih škola u organizaciji Auto-moto saveza Srbije i Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, završeno je danas proglašenjem pobednika u Dečijem kulturnom centru ,,Majdan” u Beogradu. Pobednicima 55. Republičkog takmičenja nagrade su uručili generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije, Milan Nikolić, načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova, Slaviša Lakićević i Strahinja Kukić, predsednik Skupštine Gradske opštine Savski venac.

Ukupno 112 osnovaca plasiralo se na republičko takmičenje, a pobednici koji su pokazali najviše znanja i veština su Iva Lukić, Nikolina Đorđević, Filip Fara i Sava Gavrilović. Ovi „zlatni“ osnovci će predstavljati Srbiju na evropskom takmičenju, koje se u septrembru održava u Parizu, u organizaciji Svetske automobilske federacije FIA.

Milan Nikolić, generalni sekretar AMSS-a, izrazio je izuzetno zadovoljstvo što je i ove godine naše najveće udruženje vozača uspešno organizovalo tradicionalno takmičenje i tako edukovalo buduće generacije o saobraćajnoj kulturi i bezbednosti.

- Naš cilj je da se mlađi naraštaji edukuju i upute u saobraćajne propise kroz igru i zabavu, kao i to da u njima probudimo takmičarski duh i da ih za njihov trud i zalaganje vredno nagradimo. Edukacija dece o bezbednosti u saobraćaju nam je mnogo važna, jer su oni u životnom dobu kad se najlakše uči i najbrže upija. Ono što sada nauče, to im ostaje za ceo život. Verujem da će, sada kao pešaci i biciklisti, a u budućnosti kao vozači, poštovati saobraćajne propise i sa maksimalnom koncentracijom učestvovati u saobraćaju. Ponosni smo na činjenicu da više od 300.000 dečaka i devojčica svake godine učestvuje u ovom takmičenju. Moram da kažem da je na pobednicima koji će braniti boje Srbije u Parizu velika odgovornost, jer smo već dve godine zaredom evropski prvaci.

Inače, aplicirali smo da Srbija sledeće godine bude domaćin evropskog takmičenja pod okriljem FIA, rekao je Nikolić.

U takmičenju je i ove školske godine tradicionalno učestvovalo više od 300.000 učenika osnovnih škola širom Srbije, koji su pokazali svoje znanje rešavanjem testova iz saobraćajnih propisa i vožnjom bicikala na poligonima spretnosti i praktičnog ponašanja u saobraćaju.

Inače, projekat „Šta znaš o saobraćaju “ održan je uz institucionalnu podršku Ministarstva prosvete i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, AMS Osiguranja i GO Savski venac.

INFO I POMOĆ: 1987