Na putu - Priprema za put - Pripreme vozača za put

Pripreme vozača za put

  • Pre putovanja obavezno proverite valjanost ličnih dokumenata i dokumenata za auto
  • Uvek se udobno smestite u auto, položaj treba da bude takav da vas ne umara
  • Ukoliko se umorite ili vam se prispava tokom vožnje, obavezno se zaustavite na mestu predviđenom za odmor a to neće koristiti samo vama već i drugim putnicima
  • Proverite da li sa sobom imate dovoljno vode za piće, pogotovo ako se na putu pojave zastoji
  • Kada krenete na put obavezno proverite detalje vaše rute – udaljenost i vreme putovanja, kao i posebne karakteristike zemlje u koju putujete – valute, putarine, saobraćajne propise, koji su vam dokumenti potrebni
  • Ne žurite, jer vas to može koštati mnogo, ne samo u finansijskom smislu, bolje da vozite mirnije, sa konstantnom brzinom

Koji dokumenti su vam potrebni?

Ako putujete u inostranstvo, preporučljivo je izvatiti određene međunarodne dokumente koji su potrebni u inostranstvu.

Ukoliko na putovanje u inostranstvo krećete vozilom, proverite da li sa sobom imate:

Najvažnije je da proverite da li vam važe saobraćajna i vozačka dozvola. Ukoliko vozilo nije vaše vlasništvo preporučljivo je kupiti dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

Pogledajte ovde u kojim zemljama je vozačka dozvola Republike Srbije priznata, međutim ukoliko imate nameru da iznajmite vozilo u inostranstvu treba imati na umu da vam rent-a-car agencija može tražiti Međunarodnu vozačku dozvolu.

Savetujemo sve one koji putuju izvan Evrope da uz sebe obavezno imaju Međunarodnu vozačku dozvolu.

Ako policijski službenik nije zatražio od vozača na prvoj kontroli, to ne znači da to nije obavezno prema međunarodnim konvencijama. Uz MVD vozač uz sebe uvek mora imati svoju vozačku dozvolu.

Da li imate članstvo u AMSS?

Ukoliko putujete u inostranstvo svojim vozilom, preporučujemo vam da obavezno uz sebe imate AMSS Super člansku karticu.
Učlanjenjem u AMSS postajete privilegovan vozač kroz Srbiju i Evropu i stičete pravo korišćenja besplatnih tehničkih pogodnosti, šlepovanja, pomoći na putu, smeštaja ili prevoza.
Više o tehničkim pogodnostima i popustima proverite ovde.

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi

Prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, svi vozači motornih vozila, vlasnici polisa osiguranja od autoodgovornosti obavezni su da u vozilu imaju primerak Evropskog izveštaja o saobraćajnoj nezgodi. Izveštaj se dobija uvek uz registraciju vozila. Na zahtev ovlašćenog službenog lica dužni su da ga pokažu. To je standardan obrazac koji se koristi na teritoriji cele Evrope i validan je umesto policijskog izveštaja. U Srbiji, Evropski izveštaj se popunjava i koristi samo u slučaju manjih materijalnih šteta (do 200.000 dinara) u saobraćajnim nezgodama u kojima nema povređenih lica, a gde su se učesnici saglasili (dogovorili) ko je krivac za nastalu štetu.

Putno zdravstveno osiguranje

Vaš odmor učinićemo bezbrižnijim i sigurnijim ukoliko se pre odlaska na put obezbedite polisom putnog zdravstvenog osiguranja. Putno zdravstveno osiguranje pokriva troškova lečenja i prevoza usled iznenadne bolesti ili nesrećnog slučaja za vreme privremenog boravka u inostranstvu. Zaključenjem polise Putnog zdravstvenog osiguranja, AMS Osiguranje a.d.o. preuzima brigu o Vašem zdravlju za vreme trajanja putovanja i Vi ste 24h osigurani. Više informacija šta sve pokriva putno zdravstveno osiguranje proverite ovde.

INFO I POMOĆ: 1987